5 Ползи за физическото и психическото здраве на ветроходството

By | ноември 2, 2021

Навигацията е полезна не само за тялото, но и за ума и душата. Можете да получите страхотен фитнес режим, докато прекарвате страхотно време на слънце. Ето някои от ползите за здравето от ветроходството.

1. Физическо състояние – Постоянната задача да дърпате и повдигате платно, за да поддържате лодката в правилния път, укрепва и изгражда мускулите на горните и долните крайници, багажника и корема. Те развиват и подобряват пъргавината, гъвкавостта и издръжливостта на тялото, необходими за посрещане на изискванията на ветроходните дейности.

2. Сърдечно-съдова фитнес – Както всички физически дейности и спортове, които поддържат здравето, ветроходните дейности могат да намалят риска от сърдечни заболявания и хипертония, да понижат нивата на холестерола и да намалят риска от затлъстяване. И, както всички мускули, сърцето става по-силно с упражнения, така че може да изпомпва кръвта по-ефективно през артериите и вените на тялото и също така да работи на пълна скорост с по-малко усилия. Тези, които тренират, също имат по-бавен пулс в покой поради по-малко усилия, необходими за изпомпване на кръв.

3. Психологически – Защо хората винаги са в весело и приятно настроение, докато са на вода? Освен естествените успокояващи ефекти, генерирани от звуците на вълните и вятъра, солеността на въздуха също допринася за това чувство на еуфория. Различните настроения на индивида са силно засегнати от невротрансмитер, наречен серотонин, химикал, за който е известно, че предизвиква чувство на щастие. Солеността на въздуха се състои от заредени йони, които насърчават усвояването на кислород в тялото, като по този начин произвеждат по-балансирани нива на серотонин. Колкото по-балансирани са нивата на серотонин в тялото, толкова по-голямо е чувството на щастие.

4. Релаксация – Звукът на вятъра и вълните, пръски вода, ритмичното движение на лодката и усещането за бриз по лицето стимулират моделите на мозъчните вълни, така че да насърчават релаксиращ и успокояващ ефект за човек. Тялото и умът се освобождават от стреса и безпокойството, докато човек се отпуска и се фокусира върху забавни и вълнуващи задачи.

5. Концентрация – Способността за концентрация се развива и подобрява, докато се движат, тъй като навигаторите трябва да останат фокусирани и психически нащрек, за да изпълняват множеството трудни задачи, които имат.

В допълнение към горните ползи за здравето, сърфирането предлага възможност на хората да общуват и да прекарват времето си навън с положителна атмосфера. Моряците принадлежат към активна, разнообразна и динамична група ентусиасти. Освен това ветроходството създава усещане за здрава и силна любов към природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *