5 неща, които не трябва да забравяте, когато плавате в тежко време

By | ноември 11, 2021

Ако обичате да сърфирате, може да се наложи да се справите с лошото време в един или друг момент. Не е като да избягвате завинаги силните ветрове и лошите условия на морето. Да знаете какво да правите в тези ситуации е едно от най-важните неща, които трябва да научите като навигатор. Плаването в бурно море е опасно, но може да бъде и забавно, особено ако и вие, и вашата лодка сте достатъчно способни да издържате на приливи и отливи. Независимо дали умишлено плавате в лошо време или вече сте на открито, когато връхлетят неприятните ветрове, единствената ви възможност е да продължите да плавате. Продължете да четете за някои полезни съвети как да оцелеете при тежки метеорологични условия, докато плавате.

1. Проверете вашата лодка- Преди да напуснете дока, трябва да се уверите, че вашата лодка може да издържи на силни ветрове и огромни вълни. Ако имате съмнения относно капацитета на вашата лодка, не смейте да напускате пристанището. Уверете се, че всички аксесоари на вашата лодка са добре сглобени и в състояние да издържат на много напрежение. Проверете дали оборудването за свързване и повдигане работи правилно.

2. Подгответе платната за рифа– Повдигането на грот означава намаляване на грот чрез частичното му спускане. Маркирайте корпуса на грота на вашия кораб предварително, за да разкриете конфигурацията на първата и втората точка на рифа на корпуса. Това ще ви уведоми колко далеч трябва да спуснете фала. След това се насочете към вятъра, започнете да влачите платната. Ако сте екипаж от един човек и нямате едноредова рифова система, поставете лодката нагоре и след това вземете платната.

3. Завийте Генуа– Навийте Генуа или насложения огън, блокиращ вятъра с грота. Това ще ви позволи да намалите напрежението на линията за навиване и лесно да навиете Genoa до правилния размер.

4. Намалете скоростта си- Огромните вълни натоварват много корпуса и могат да наранят дори най-соления моряк. Намаляването на скоростта на вашата лодка ще ви помогне да улесните пътуването си. Ако видите голям набор от вълни да се приближават до пътя ви, опитайте се да избегнете набора, като забавите (излеете повече въздух), промените посоката или направите и двете.

5. Намалява тежестта на носа Тежките котви и земята обикновено са обърнати към носа, което го кара да се изстрелва или да се движи нагоре и надолу. Това от своя страна кара носа да потъва във вълната отпред или това, което моряците наричат ​​„потъване на вълната“. Когато това се случи, лодката се разклаща, напълвайки носа с вода. Изстрелването също така увеличава появата на морска болест сред хората на борда. Преместете тежестта към центъра на лодката, за да намалите проблемите с хвърлянето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *