Чартър на яхти в Сплит: разгледайте най-добрите дестинации в Хърватия

By | ноември 22, 2021

Сплит е най-големият град на Адриатическото крайбрежие. Той е пълен със зашеметяващи места за разглеждане, разполага с брилянтни ресторанти, които можете да опитате, и фантастични яхтени пристанища, за да започнете наемане на хърватска платноходка. Има много заливи и плажове, където можете да се разтопите и да се отпуснете. Хърватия има около 3600 мили брегова линия, от които далматинското крайбрежие със своите зашеметяващи острови и стръмни варовикови скали е най-популярният участък. Сплит е точно в центъра и ви предлага страхотна инфраструктура за ветроходство с яхти, както и незабравимо изживяване заради собствената си уникална красота. Наемането на платноходка Split е уникално, така че нека поговорим малко за това.

Планирате лодка под наем от Сплит – Как се стига до там?

Сплит е много лесно достъпен. Международното му летище се намира на 24 км северозападно от града. Той е вторият по големина в Хърватия след Загреб и превозва милиони пътници всяка година. През лятото има много сезонни чартърни полети до повечето големи европейски дестинации, така че да отидете на почивка с платноходка до Сплит е много лесно.

Ако предпочитате да пътувате с кола, можете да разчитате на добре развита пътна мрежа в Хърватия и Адриатическата магистрала ще ви отведе директно до Сплит.

Сплит също е добре свързан с ферибот до Италия и има много фериботни връзки от Сплит до курортите и пристанищата по далматинското крайбрежие.

Кои яхтени пристанища в Сплит са най-подходящи за чартърни яхти?

Сплит ACI Марина, югозападно от историческия център, разполага с 364 места за яхти до 80 м. Той е добре защитен от дълъг вълнолом и предлага широка гама от услуги и съоръжения за ремонт.

Марина Лав Сплит, с прилежащия луксозен комплекс Le Meridien Lav, се намира на 8 км югоизточно от центъра на града и разполага със 74 акоста за лодки до 40 м. Има ресторанти, барове, спа и уелнес център, закрит и открит басейн, казино и нощен клуб, плажове, детска стая, перални услуги и много други удобства, които посетителите на яхтеното пристанище могат да използват.

Марина Кастела, на 7 км от летището, може да побере 400 яхти до 100 м и разполага с всички основни нужди като вода и електричество, както и някои морски услуги.

Какво може да предложи Сплит след плаване?

На почивка под наем в Сплит можете да комбинирате ветроходство с разглеждане на града и опознаване на местната култура. Ето няколко съвета какво да правите:

Разглеждането на забележителностите в Сплит е страхотно. Задължително посещение е дворецът на Диоклециан и мавзолеят от 4-ти век. Той е един от най-добре запазените римски дворци. Посетете статуята на Гргур Нински или катедралата и камбанарията на Свети Домний: можете да се изкачите нагоре по кулата и да видите Сплит отгоре. Целият стар град с неговия лабиринт от улици е невероятно живописен. Разходете се по Рива, която е крайбрежната алея. Разгледайте Археологическия музей с многото му римски руини и артефакти.

За да се отпуснете, отпуснете се на плажа в град Бачвице, например.

Има страхотно пазаруване в шума и суматохата на оживения стар град: ще намерите много елегантни и много оригинални магазини и галерии.

Отидете на дегустация на вино и сирене, например в Marcus Marulus Library Jazz Bar. Опитайте местни продукти от Хърватия и Босна в атмосфера от 15-ти век, заобиколена от около 1000 книги. Барът се намира пред Градския музей в стария град.

Опитайте далматинска кухня, която съдържа много морски дарове, но и много обилни ястия като печено агнешко.

За да се насладите на нощния живот, опитайте бар Hemingway в центъра или се присъединете към обиколка на кръчмата, ако искате да се срещнете с други хора.

Гледайте делфини или морски костенурки. Правете водни спортове като гмуркане, гмуркане с шнорхел, риболов, водни ски, уейкборд, каяк и много други. Или наемете колело и карайте из района. В Сплит имате много да правите и изследвате, така че продължете и се насладете на красотата на този невероятен далматински град.

Кои са най-добрите еднодневни екскурзии от Сплит?

Когато наемате платноходки или моторни яхти в Сплит, има много много атрактивни дестинации, които можете да посетите на еднодневна екскурзия. Ето няколко примера:

Красивият град Трогир е само на около 8 NM разстояние и можете лесно да се придвижите до Чиово, остров край бреговете на Трогир. Отидете до Дрвеник или Солта с морския курорт Маслиница. Двата острова са само на около 10 NM от Сплит.

Отправете се към Брач ​​с красивия плаж Златни рът, който се появява на толкова много пощенски картички и се насладете на великолепния залив Лучица с неговата невероятна тюркоазена вода. Посещение на селата Бол и Милна. Купете местен зехтин и овче сирене или опитайте агнешкото, което е местният специалитет.

Котва и плуване в зашеметяващо красивия залив Стивина на остров Вис, ок. 27 NM от Сплит. Отидете до Равник, мини остров южно от Вис. Струва си да посетите така наречената Зелена пещера, тя е много голяма и в нея може да се влезе с лодка. След това е близкият съседен остров Бишево с невероятната Синя пещера, за която се нуждаете от билети, за да влезете. Гмуркане с шнорхел в Синята лагуна на остров Будиковац, също южно от Вис. Островът е обитаван от един човек през цялата година.

Круиз до оживения град Хвар с неговите венециански дворци и очарователни улички и площади. Посещение на крепостта Хвар. Отправете се към архипелага Паклински на югозападния бряг на Хвар. Намира се пред входа на пристанището на Хвар. Името идва от боровата смола, която е била събрана и използвана за облицоване на лодките. Това е верига от острови с дължина 10 км с много назъбен бряг, който предлага множество заливчета за котва, гмуркане с шнорхел и риболов, например красивия залив Палмизана.

Корчула, на около 32 Nm от Сплит, и красивият му стар град с красиви магазини за сувенири и галерии звънят.

Следва природният парк Ластовски архипелаг, южно от Корчула, с абсолютно невероятно чиста и девствена природа.

И накрая, възвишеният национален парк Млет, прибл. 60 NM от Сплит, има също толкова девствена природа, на която да се възхищаваме.

Това са само няколко предложения. Има още толкова много неща за откриване и дестинациите за наемане на платноходки в Сплит са безкрайни и всички безспорно красиви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *