Тайните на графичната навигация: Впрегнете силата на графичния заглавен блок!

By | декември 11, 2021

Знаете ли, че точността на навигацията на вашата диаграма зависи от мащаба на диаграмата, която използвате? Или че някои морски карти комбинират крака и скоби или метри и крака за дълбочината на водата. Ако искате да станете по-умел ветроходен шкипер, трябва да разберете мистерията на сандъка със съкровището в заглавния блок на вашето писмо!

Сканирайте вашата навигационна карта някъде в неизползваната земя, за да намерите името на картата. Този заглавен блок съдържа най-важната информация, която описва географската област, вида на проекцията, мащаба, данните и графичните бележки.

Всички основни блокове съдържат седем ключови елемента, които са жизненоважни за вас да знаете, преди да купите или използвате диаграмата. Следвайте това просто обобщение, за да разберете как се появяват заглавните блокове на всяка морска карта в света.

1 Запознайте се с вашата зона на покритие на навигацията

Погледнете местоположението на земната повърхност, за да определите точните граници на вашата навигационна карта. Ето един пример:

ИЗТОЧНО БРЕЖЕНИЕ НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ

УТРЕ

ПЕНОБСКОТ ЗАЛИВ

От горе до долу това описание ви казва, че областта на диаграмата показва САЩ, по източното крайбрежие на щата Мейн, с подробна информация за навигация за залива Penobscot.

2. Направете Mercator своя любима прожекция

Повечето морски карти се основават на проекция на Меркатор, която показва линиите на географска ширина и дължина като прави линии. Тази проекция позволява на моряците да начертават плавателни маршрути като прави линии от една точка до друга. Това прави навигацията по-лесна и по-малко стресираща.

3. Използвайте най-големия наличен мащаб

Изберете графика с по-голям мащаб за най-добра навигационна точност. Графичните мащаби се изразяват като пропорция от един инч спрямо същия брой инчове на земната повърхност.

Например, графика с мащаб 1: 10 000 означава, че един инч от графиката трябва да бъде прелетен 10 000 пъти, за да се покаже действителният размер. Графика, показваща мащаб от 1: 80 000, означава, че инч от тази графика трябва да прелети 80 000 пъти за действителния размер. Графиката с мащаб 1: 10 000 показва повече подробности, но графиката 1: 80 000 покрива повече площ. Следователно графиката в мащаб 1: 10 000 ще бъде по-голямата от двете скали.

4. Проверете данните за GPS съвместимост

Уверете се, че вашата диаграма показва американската дата от 1983 г. или Световната геодезическа система от 1984 г. Това означава, че когато проследявате географска ширина и дължина от навигационен GPS до вашата карта, тя ще бъде точна. Ако диаграмата ви показва различна информация за данни, ще трябва да настроите своя GPS с правилните данни (вижте ръководството на собственика). Това нулира GPS, така че неговата ширина и дължина да съвпадат с ширината и дължината на графиката за точна навигация без грешки.

5. Запознайте се с вашите сонди за дълбочина

Дълбочините могат да бъдат изразени като крака, скоби (1 скоба = 6 фута) или комбинация от скоби и крака или метри (1 метър = 3,3 фута) и крака. Всички дълбочини се измерват от етапа на отлив. Има голяма разлика между значението на 3 в графика, показваща краката, и 3 в графика, показваща ръцете.

Картата със скоби би означавала, че имате 18 фута вода над това място, повече от достатъчно, за да почистите килите на повечето круизни или състезателни платноходки. Разберете измерването на съня, преди да използвате каквато и да е графика, за да поддържате навигацията си лесна и без стрес.

6. Определете как се показват височините

След това потърсете изявление, което ви казва как да измерите височината си. Потърсете изявление като това: Височини над средната висока вода. Средната (водна) вода не отчита периодите, когато приливите имат изключителна височина, като тези на пролетните приливи, след обилни и продължителни дъждове или прилив. От съображения за безопасност винаги оставяйте няколко фута свободно разстояние над посочената височина за почистване на долната стомана под мостовете.

Например, ако вертикалното разстояние на мост показва 45 фута, това е средната височина на най-ниската стомана в центъра на моста. С пълнолуние, когато настъпят пролетни приливи, можете да очаквате много по-малко свободно пространство по време на прилив. Играйте на сигурно и в случай на съмнение изчакайте отлива.

7. Прочетете бележките си за сърфиране за безопасност

Погледнете около заглавието на писмото за многото бележки, които съдържат информация за безопасност на навигацията. Те ви информират за маршрутите на лодките, опасностите, предупрежденията, каналите за предаване на морското време в района и предоставят важна информация за предпазни мерки. Отделете няколко минути, за да получите пълна картина на областта за навигация.

Използвайте тези седем бързи и лесни графични съвета за навигация, за да придобиете по-пълно разбиране за невероятната сила на навигационната карта. Ще станете по-квалифициран и безопасен ветроходен и ветроходен шкипер, навсякъде по света, където изберете да плавате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *