Пътуване до Флоренция – Произходът на Ренесанса

By | януари 14, 2022

Флоренция и раждането на Ренесанса

Ако има един град, който движи Европа от тъмните векове, това е Флоренция. Въпреки че по това време е имала население от не повече от 60 000 души, Флоренция е била повече от 250 години център на европейската култура и търговия, а нейната валута, златният флорин, насърчава създаването на континента през Ренесанса. От началото на 1300 г. флоринът е валутата, която прави възможни търговията и индустрията. Той финансира войната между папата и английските крале. Флорентински писатели като Данте и Бокачо играха важна роля в еволюцията на съвременния латински от древен латински. Ренесансовата и неокласическата архитектура са измислени във Флоренция, подобно на операта. Може би най-важното семейство в историята на европейския континент, Медичите, са флорентинци. Медичите се ожениха за европейски кралски семейства и играха важна роля в управлението на континента по време на Ренесанса. Покровителството на изкуствата във Флоренция и Европа доведе до възхода на художествени гении като Донатело, Микеланджело, Ботичели и Леонардо да Винчи. В началото на господството на Флоренция папа Бонифаций VIII отдава последна почит на града, когато постулира, че пети елемент трябва да бъде добавен към списъка на строителните камъни на вселената на Аристотел. Флорентинският папа добави земя, въздух, огън и вода.

Катедралата във Флоренция

В края на Тъмните векове гражданите на Флоренция започват да строят катедрала, която да доминира в центъра на града. Той ще има купол, който ще се превърне в символ на Флоренция, а най-големите архитекти в света бяха поканени да поемат задачата да го проектират. Архитектът отиде пред комисията във Флоренция, за да обясни как дизайнът на купола ще реши собствените му проблеми. В крайна сметка младият творчески гений Брунелески пристъпи напред. Той извади едно яйце от джоба си и го разби на масата на комитета във Флоренция. Докато го правеше, дъното на яйцето се напука и сплесна и пред тях се появи купол с „яйце“. Там е нает Брунелески.

Посещение на Флоренция

Нашият круизен кораб акостира в Ливорно рано сутринта и като сме приключенски настроени, решихме да посетим Флоренция сами. Таксито от пристанището до централната гара беше бързо и евтино и скоро се качихме на влака за Флоренция. Разходката продължи час и половина, а гледките към провинцията на Тоскана бяха прекрасни.

Да се ​​опиташ да видиш цяла Флоренция за един ден е като да прескочиш Ламанша с един скок, задача, оставена на Супермен. Така че планирахме предварително и се ограничихме до някои от акцентите на Флоренция. Намерението ни беше да видим Дуомо на Брунелески, Академията и двореца Уфици и да се насладим на тосканска храна между тях.

Дворецът Уфици във Флоренция и Академията са две от най-известните художествени галерии в света. Пълно е с ренесансови картини и скулптури на най-големите майстори от периода Уфици. Всяка стая е изпълнена със световноизвестни произведения, които надхвърлят сетивата. Разходката из тази галерия е един от акцентите на Флоренция. От друга страна, Galleria е по-малка и много по-малко внушителна, но там ще намерите шедьовър, който може да е последният символ на ренесансовото изкуство, Давид на Микеланджело. Бакшиш; Външните линии на тези галерии са зашеметяващи и могат да направят неудобно дори и най-отдадения любител на изкуството. Направихме резервации онлайн предварително, появихме се в определени часове и влязохме без да чакаме.

Избрахме Restaurante Antico Fattore за нашата тосканска храна, очарователен тоскански ресторант на разумни цени в историческия център на Флоренция. Традиционната тосканска кухня беше наслада, както и Lemoncello, а посещението ни беше шанс да научим малко повече за историята на Флоренция.

Архитектурата на Дуомо във Флоренция, последвалото кръщение и произведенията на изкуството и на двете бяха невероятни за гледане. Той създава точните релефни скулптури на портите на баптистерия от Гиберт и му отне няколко десетилетия, за да завърши.

Бихме искали да се изкачим на върха на Дуомо, ако времето ни позволяваше. Е, това е само една от хилядите причини да се върнете в този велик град Флоренция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *