Порт срещу десен борд

By | декември 18, 2021

В ветроходния спорт, вместо да използваме термините дясно и ляво, ние използваме левия и десен борд. Порт е синоним на ляво; От дясната страна с дясната. Пристанището също е представено в червено, а десният борд в зелено. Ако обичате вино, Порто е вид вино и виното е червено. Ако не харесвате вино, лесен начин да запомните кой цвят е кой е да помислите коя дума е по-къса и коя по-дълга. Пристанището е по-късо от десния борд; Пристанището има 4 букви, десният борд има 9. Червеното е по-късо от зеленото; червеното има 3 букви, зеленото има 5. Портът е къс, червен е къс. Десният борд е дълъг, зеленият е дълъг. Лявото е кратко, пристанището е кратко. Десният е дълъг, десният е дълъг. Порт, червен, ляв. Десен борд, зелен, десен.

Имам го? Страхотен!

Във ветроходството има много термини, които никога не чувате никъде. Порт и десен борд са два от най-често срещаните термини, които ще чуете. Защо преди векове моряците са избрали левия и десен борд вместо ляво и дясно?

Десен борд вероятно има оригиналния си термин от староанглийски steorbord. Steorbord означава страната на курса на кораба. Steor означава кормило, а борд означава страната на кораба. Много кораби по това време нямаха рул за управление. Вместо това шкиперът използва гребло. Тъй като повечето хора бяха деснички, шкиперът обикновено поставяше веслото до лодката отдясно. С течение на времето Steorbord се трансформира в термина, който сега използваме за дясната страна на платноходката, десен борд.

Пристанището, от друга страна, не се използва често до 1840 г. Използва се терминът пристанище. Larboard е комбинация от думата lade, означаваща товар и борд; което означава страната на кораба. Ladebord означаваше страната на товарния кораб, който беше пренесен. През 1840-те години английският кралски флот започва да използва думата Порт за обозначаване на лявата страна на кораба, тъй като Larboard лесно се бърка с Десен борд. Тъй като страната на кораба най-често се използваше за товарене и изнасяне на неща, когато беше в пристанището, беше лявата страна, Порт стана очевиден избор. Портиерите щяха да зареждат доставките до пристанището, а правителството щеше да го прави отдясно.

Днес левият и десен борд са синоними на ляво и дясно и се използват от моряци по целия свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *