Плаване на лабрадора – експедиция за цял живот

By | ноември 18, 2021

Ние сме на борда на добрата лодка Wanderbird, идеално закотвена в Shoal Bay, на южно-централния бряг на Лабрадор. Вятърът духа над лодката със скорост 50-55 възела и за мое облекчение котвата е добре закрепена. 16 часа е и облаците се приближават. Най-силният вятър трябваше да е преди мръкване, което ще бъде около 11 часа тази вечер. Гледам тук в рулевата рубка, докато другите седемнадесет авантюристи се отпускат долу. На седем дни ни делят от нашата 12-дневна крайбрежна експедиция на Лабрадор на борда на Wanderbird.

Вчера, докато плавахме много близо до айсберг, който засенчи нашата лодка, Карън и аз се прегърнахме. Току-що бяхме започнали да се наслаждаваме напълно на кулминацията на четири години упорита работа, откакто започнахме да превръщаме нашия траулер в Северно море в експедиционен кораб, способен да пресече отдалечения бряг на Лабрадор. Изградихме вече здравия корпус, за да създадем този малък, най-уникален пътнически експедиционен траулер, Wanderbird. Дванадесет гости от Англия, Швейцария и Съединените щати се присъединиха към нас в St. Антъни, Нюфаундленд да се присъедини към нас в първото ни писмо от лабрадор. Всички бяхме планирали приключение за цял живот и то не ни разочарова! Когато отплавахме от пристанището на Сант Антони, получихме новината, че наблизо има стадо косатки или косатки. Скоро беше открита гръбната перка на косатката, висока шест фута, и всички записахме първия си изглед на този крал на хранителната верига. Плавахме със 7 възела по курс на север, за да изчистим нос Болд и след това поехме по курс, който ни отведе през пролива Бел Айл до Лабрадор. Трябва да кажа, че НИКОГА не съм виждал шоу за диви животни като това, представено на компанията на нашата лодка на борда на Wanderbird.

По време на петчасовото пътуване от 35 морски мили открихме не по-малко от седемдесет и пет гърбати китове и финни китове, придружени от стотици белоклюни делфини и хиляди пелагични морски птици от безброй разновидности. Всички се съгласихме, че това най-забележително шоу е окончателното определение на термина „Pulula of Life“. Нашите прекрасни делфини никога не напускаха нашата страна, докато зърнахме земя и вдигнахме тост за собственото си пристигане на това най-красиво и диво място, Лабрадорът!

Първото пристанище, в което влязохме, беше пристанището Хенли в залива Темпъл, на югоизточния бряг. Всички се спогледахме с отворени уста, докато нашата здрава лодка се въртеше между скалите, за да влезе в това дълго пустинно рибарско пристанище. Пристанището Хенли беше защитено от английска крепост, построена през 1766 г. Гробището и останките от крепостта се виждаха в покрайнините на живописно и разпадащо се селце, което беше напълно изоставено през 1995 г. След добър следобед на туризъм, проучване и съхранение на нашите свежи горски плодове. снабдяването се върнахме в нашата лодка за още едно от вкусните партита, на които ще се насладим по време на пътуването. След закуска на следващата сутрин тръгнахме на север. След един час работа по великолепния бряг, нашият носов наблюдател извика „Айсберг напред“ и всички се затичахме към десния борд, за да видим първо друг. Яркият гигант се появи в ярко синьо/бяло на разстояние 5 мили. Тъй като никога преди не сме виждали нито един от тези гиганти, имахме проблеми с измерването на размера на гиганта, докато не се приближихме достатъчно, за да го видим как се издига над нашата шестдесет футова основна мачта и спускахме Wanderbird от 150 тона до размерите на лодка играчка, докато ние стояха. в съседство на уважително разстояние. УАУ, всичко това през първите ни двадесет и четири часа в Лабрадор!

Докато пиша това кратко, вятърът вече утихна и слънцето започва да завзема властта сред сивите облаци. Времето тук в Лабрадор е прекрасно описано в този параграф от лабрадорците от Лин Д. Фицхю. „Лабрадор е сред най-смъртоносните климати на континента не защото е най-суровият, а защото е много обезоръжаващ. Бризът, който прославя една сутрин на лятото може да бъде поразен за миг: тъмните сенки, които се движат по чистото море като тръпки, събличат кожата на сплескана вода и я хвърлят на земята с такава сила, че кара первазите да плуват, подскачайки и пенейки се като глутница луди вълци над непрекъснато задълбочаващите се вълни През октомври 1885 г., един от многото бури, които връхлетяха „Падащия лабрадор“, отнеха шейсет и четири кораба и триста души за около час“. „Времето в Лабрадор е драматично, капризно и всемогъщо, управлява живота на жителите като банда богове извън закона. Температурите за един ден могат да достигнат шестдесет градуса, вятърът става 360 и времето се променя за минути. по-гъста до по-ярка мъгла. от слънцето до проливния дъжд. Но в тази неограничена пустиня има ужасна красота и зрелищата на небето са зрелищни: лещовидни облаци, издигащи се от големите брегове като флота от космически кораби: бяла мъгла от лед, търкаляща се през острови и хълмове като дебело одеяло, запазващо формите на земята отдолу, нощни пейзажи, които звучат от чучулиги и осветени от трайните златни залези на северното лято: сияещи двойни дъги на фона на тъмния гръб на оттегляща се буря: полирани залези в четири действия, северно сияние които започват като завеси, които се стичат меко и завършват в бури от пулсираща яростна енергия като тръбите на апокалипсиса Да“.

Wanderbird е идеално подходящ за комфортен круиз на места като това. Ние сме напълно самодостатъчни за до един месец, без да се налага да зареждаме и нашето захранване с гориво ни дава работен обхват от шест хиляди мили. Оборудването за безопасност на борда е ненадминато и ежедневните тренировки за безопасност ни държат готови. Тази вечер ще имаме демонстрация на костюма за оцеляване под формата на забавно състезание с палуби с лодки, за да видим кой може да облече костюма по-бързо. Това невероятно пътешествие е представено с един чудесен спектакъл след друг и утре ще започнем нашето пътуване на юг по крайбрежието към нашето завръщане към цивилизацията. Трудно е да се повярва, че не сме виждали друг човек от почти седмица. Нашата печка на дърва „Малка треска“ в къщата за автомобили гори редовно с всеки северен бриз, който ни носи температури от над четиридесет градуса директно от Арктика. Удивително е, че когато ветровете духат от юг, температурата се повишава до седемдесетте! Скоро ще се върнем в нашето прекрасно ново пристанище в Белфаст, Мейн, за да споделим снимки и истории от тази изключителна експедиция. Поглед към дневника на лодката показва, че ще сме изминали почти четири хиляди морски мили, когато се върнем в Белфаст! Всички сме открили, че първоначалните ни страхове да останем „изключени“ от новините, телевизията и радиото са се превърнали в тихо удовлетворение, тъй като сме напълно потопени в естествената среда и общуването, което може да бъде споделено само между пътуващите в приключения като например. като този. Самотата, мащабът и дивостта на лабрадора не могат да бъдат описани. Карън и аз сме влюбени! Лабрадорът ни докосна много дълбоко и решихме да се върнем следващия август, за да направим още три експедиции. Шестима от нашите дванадесет гости вече се съгласиха да се присъединят към нас.

кап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *