Начинаещ във ветроходството – Видове платна Продължение

By | ноември 14, 2021

В последната си статия за начинаещи във ветроходството говорих за видовете платна, които се разполагат на съвременните ветроходни кораби като главни, огнени, генуа, спинакер и латен. Друго платно, което може да бъде полезно, е фланкерът, който по същество е здрав спинакер, предназначен за ветрове по-високи от 15 възела и изработен от по-тежък материал. Фланкерът ще бъде разгърнат при по-силни ветрове от конвенционалния спинакер, който е направен от по-лек материал и най-вероятно няма да се използва в тази ситуация.

Квадратното платно е типът платно, който е бил използван на вчерашните лодки. Били са направени от платно и са били използвани за пътуване с вятъра. Задното платно обаче е нова и подобрена версия на ескадрилата, тъй като фалът е прикрепен по-близо до единия край от другия и, когато се повдигне, по-голямата част от платното ще бъде разположена пред или зад мачтата. Това позволява мачтата да бъде по-къса от платното чрез удължаване поради изместване на оборудването спрямо мачтата, което е разликата във височината.

Масата е по-малка от основната и се издига на собствен стълб, разположен зад главния полюс и може да бъде много полезен за няколко различни приложения. Използването му е добър начин за навигация в натоварени пристанища или тесни зони около други кораби, преди разгръщане на главния и/или пожар. Също така при силни ветрове мецанинът може да се използва вместо платно за буря или огън. И стълбът може да бъде полезен за охранителна vhf антена, в случай че главният стълб е повреден. С добавянето на месина към лодка това няма да намали производителността по никакъв начин, всъщност не само ще намали инвентара от платна, необходими на борда, но и ще увеличи цялостната производителност на същото.

Бъдещето на ветроходството може да се основава на турбо ветроходството, което се състои от постоянен вертикален профил. Турбото действа като крило на самолет, създавайки повдигане от едната страна и влачене от другата. В резултат на това турбо платното е в състояние да осигури тяга независимо от посоката на вятъра. Кораб, оборудван с турбо платна, може да се придвижва дори при попътен вятър, получавайки енергия от диференциалното налягане, създадено от вихъра в плен, както вътре, така и извън платното. С помощта на компютри, които управляват този тип платно, въртенето може да се постигне под най-ефективния ъгъл, като същевременно се осигури максимално задвижване.

Използването на различни видове платна е от съществено значение за постигане на най-добри резултати и позволява както на начинаещи, така и на стари соли да плават в желаната от тях посока. Ветроходните лодки от миналото нямаха този лукс, тъй като бяха заложници на преобладаващите ветрове, тъй като не можеха да се обърнат или да пътуват срещу вятъра. Въпреки това, при съвременните кораби небето е границата, особено с нарастващите цени на петрола в наши дни, има смисъл само да се открие, че бъдещето на навигацията може да бъде намерено, гледайки назад. Приятно сърфиране!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *