Купуването на а "Синя вода" лодка

By | декември 4, 2021

Ако мечтаете да пускате на вода и да плавате около света или да плавате много в определен район, вероятно вече знаете, че имате нужда от „лодка със синя вода“. Има много сайтове и блогове, посветени точно на тази тема. Нашата мечта беше да обиколим света в безопасен, здрав и годен за плаване кораб. Това е, което направихме, за да сбъднем нашата мечта.

ЛОДКАТА

Несъмнено най-важният елемент – или по-скоро – най-важният елемент на този сън (в допълнение към самия сън, разбира се) е кораб и платноходка, ако трябва да бъдем конкретни. Звучи доста просто, нали? Намерете лодка, която харесвате: купете я, складирайте я … и скочете! да. Не толкова. Намирането на лодка е непосилно, обезсърчително и понякога обезсърчително. Но това е прекрасен учебен процес.

Виждате, че няма два еднакви ветроходни кораба и има хиляди различни кораби за хиляди различни цели. Има бегачи, круизери, круизни бегачи, баландери, кечове, фрези и др. Изработени са от различни видове фибростъкло, дърво, стомана, алуминий и дори желязо. Те имат пълни кили, наклонени килове, фиксирани килове, перки и килове и това е само началото! Бързо осъзнах, че трябва да направя списък с „идеални критерии“ за нашата лодка, за да стесня търсенето.

Тъй като планирахме да прекосим океаните, знаехме, че искаме „лодка със синя вода“. Определението на този тип варира в зависимост от това с кого говорите и къде гледате, но най-простото определение е „лодка, проектирана специално да отиде далеч от брега“. Просто потърсете „лодка със синя вода“ и ще намерите множество аргументи, дискусии и публикации за това, което всеки мисли, че това води, но въз основа на моето изследване открих, че това е:

1) Кораб, подходящ за море (т.е. по-силен и/или специално изграден круиз със синя вода)

2) Пълен кил за предпочитане с висящ кормил

3) 5′ чернова (или по-малко).

4) Конструкция от фибростъкло

5) 36-40 фута

6) Много резервоари / места за съхранение (за гориво и вода)

7) Чилка (ръчна или електрическа)

8) Централна кабина – за безопасност и пространство – с МНОГО дренаж/отводняване

9) Голяма денивелация

10) Режещо оборудване

Имайте предвид, че има хиляди други артикули, които влизат в „лодка със синя вода“, но това бяха нашите (първоначални) „топ 10“. И това помогна да стесним нашето търсене. И ако откриете своите „топ 10“, това също ще намали вашите. Горните атрибути жертват скоростта, която може или не може да е важна за вас. Описаната по-горе лодка няма да се прицелва или да върви много бързо, но ще бъде много безопасна в морето. Избрахме да пожертваме скоростта за спокойствие, когато (неизбежно) стигнем до този климат, който ни кара да се чудим какво, по дяволите, си мислим, че правим там в големия океан.

Прекарах безброй часове в Yachtworld в търсене на круизни платноходки между 35-40 фута, между 30K и 60K и в района на Големите езера. Ще разгледам лодка, прочета „пълните спецификации“ и след това направя две неща: 1) препратя лодката на нашия брокер на лодки и 2) проучи малко лодката (между другото форумът на Sailnet е чудесно място за получаване на информация , както е списъкът със сини водни лодки на Mahia Expedition). Научих много за корабите, правейки това; Освен това научих, че ВИНАГИ ще има какво да науча. Забавно!

Обикновено нашият брокер ще изпрати незабавно имейл със своето мнение, като например „този кораб представлява всичко, което не е наред с корабите, построени в Китай“ или „боклуци“. Тази кратка и точна информация беше всичко, което ми трябваше, за да изключа лодките от списъка. Седмица след седмица от това започнах да научавам все повече и повече за „лодките със синя вода“ и различните марки лодки, които сякаш се появяваха всеки път, когато ги търсех. Един от тези строители, Hallberg-Rassy, ​​беше във всички класации, така че естествено играх Yachtworld и ги потърсих (и някои други, които също се появяваха често). Ето втората стъпка към намирането на вашата лодка: Намерете някои модели / дизайнери, които харесвате, и ги потърсете специално.

Първоначално беше обезсърчително, защото всички най-реномирани строители и дизайнери са и най-скъпите и почти всеки човешки ресурс, който видях, беше добре в 6 цифри, дори за 36 футова лодка !! Така че продължих да разглеждам други кораби в нашия ценови диапазон, докато един ден, докато седях на ръба на офиса си, звездите се подредиха…

Намерих Hallberg-Rassy Rasmus 35 от 1975 г. в Yachtworld в нашия ценови диапазон. Скочих и веднага го изпратих на Скот и Алън. Алън просто отговори: „Холберг-Раси са кораби от световна класа, ако има достатъчно място за вас“ и това ми беше достатъчно! Дадоха ни зелена светлина! Почти съм сигурен, че намерих всичко, което може да се намери в интернет за тази конкретна лодка, и знаех, че имаме скъпоценен камък в ръцете си!

Сега първото общо правило при закупуване на лодка е НИКОГА, НИКОГА да не се влюбвате в лодка. Това е така, защото „влюбването“ може да ви накара да вземете глупави, прибързани решения със сърцето си вместо с главата си (и всички знаем това, нали?). Така че не мисля, че сме се влюбили, за да го кажем, но тя наистина ни привлече! Нейните линии бяха красиви, тя беше безупречно обгрижвана и като цяло беше красива лодка. Ние го знаехме. Макар че може да не е тя, тя със сигурност би могла да бъде.

В крайна сметка го купихме след проучване на яхтите и през септември 2010 г. тръгнахме да обиколим света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *