Как да намерите географска ширина и дължина на морска карта |

By | декември 7, 2021

Всеки GPS приемник ще намери географска ширина и дължина по вашите навигационни маршрути по всяко време. Но като капитан, начертали ли сте тази информация на морска карта, за да проверите позицията си? Издигнете своите ветроходни умения на следващото ниво с това жизненоважно ветроходно умение!

Навигиране с Latitude

Картографите създават мрежа, подобна на мрежа във вашата навигационна карта. Линиите за географска ширина вървят в хоризонтална посока. Линиите с дължина вървят във вертикална посока. Представете си земята, балансирана по оста си без наклон. Увийте „колан“ около земята, разделете го на две и ще имате екватора, родното място на Latitude. Маркирайте екватора с 0 градуса.

Линиите на географска ширина, успоредни на екватора на север или юг. За да представите географската ширина, за да разберете къде се намирате, измерете колко градуса сте на север или юг от екватора. Географската ширина достига максимум 90 градуса както на северния, така и на южния полюс. Винаги обозначавайте географска ширина N, ако е северно от екватора, или S, ако е южно от екватора.

В графичната навигация използвайте стълбите от дясната или лявата страна, за да намерите своята Latitude. Тези скали са разбити на градуси, минути и десети от минутата или градуси минути и секунди. Един градус географска ширина е равен на шестдесет минути; една минута от Latitude се равнява на шестдесет секунди. Ето един лесен начин да запомните:

1 градус = 60 минути.

1 минута = 60 секунди.

Плаване с дължина

Върнете се към своя въображаем балон. За да измерите дължината, преразпределете земята наполовина, но този път надлъжно. Намерете Гринуич, Англия, на вашия балон. Начертайте линия около земята, която пресича Гринуич и северния и южния полюс. Картографите го наричат ​​Гринуич или главния меридиан, родното място на географската дължина. Маркирайте меридиана на Гринуич 0 градуса.

Дължини на линиите, успоредни на вертикалния меридиан на Гринуич на изток или запад. За да намерите географската дължина, измерете на колко градуса източно или западно от Гринуичкия меридиан се намирате. Географската дължина достига максимум 180 градуса от другата страна на земята, на международната линия за дати. Трябва да маркирате дължината E, ако е източно от Гринуич, или W, ако е западно от Гринуич.

Използвайте горната или долната част на диаграмата, за да измерите дължината. Подобно на географската ширина, географската дължина е разделена на градуси, минути и десети от минутата или градуси, минути и секунди.

Как да конвертирате минутите

Всички морски карти показват минутите, разделени на стъпки, така че да можете да представите части от минута. Например, ако вашата GPS позиция показва 23-13N; 82-16W, без увеличения, за които да се притеснявате. Въпреки това, ако вашата GPS позиция показва географска ширина 23-13.278N; Дължина 82-16.786W, имате минутни стъпки. Преди да проследите позицията си, закръглете стъпките до най-близката десета от минутата. Кръгли така: Ширина 23-13.3N; Дължина 82-16.8W.

Погледнете скалите за ширина (вдясно или отляво) и за дължина (отгоре или отдолу) на вашата графика. Делят ли се минутите на десети или секунди?

Някои графики показват градуси, минути и десети от минутата. Минутите ще бъдат разделени на 10 малки сегмента. Всеки малък сегмент е равен на една десета от минута. Други графики показват градуси, минути и секунди от минута. Ако графиката ви показва градуси, минути и секунди, ще трябва да умножите „десетите“ от минута по 6. Следвайте този пример:

Отчитане на GPS (със закръглени минути, както е описано по-горе): Ширина 23-13.3N; Дължина 82-16.8W.

Умножете увеличението в минутите на Latitude по този начин. 3 X 6 = 18 секунди.

Умножете увеличението в минути по този начин.8 X 6 = 48 секунди.

График: Географска ширина 23 градуса, 13 минути, 18 секунди; Географска дължина 82 градуса, 16 минути, 48 секунди.

Как да представим географска ширина и дължина

Използвайте чифт делители, за да начертаете позицията си за Lat и Long на графиката. Четете градуси и минути от вашия GPS. Намерете най-близките градуси и цялата минута географска ширина на вашия GPS.

Например за Latitude 23-13.3N ще намерите 23 градуса, 13 минути на стълбите от дясната или лявата страна на вашата навигационна карта. Натиснете точка върху вашите разделители в рамките на 13 минути. Отворете другия крак с 3 малки сегмента (три десети), над 13 минути. Ако вашата графика показва секунди вместо десети, отворете другия крак на делителите на 18 секунди (0,3 X 6) над 13-минутната марка. Поставете знак с молив там, където разделителите докосват точната географска ширина.

След това начертайте своята дължина. Използвайте абсолютно същия метод, за да начертаете дължината си. Не забравяйте да използвате горната или долната скала на графиката, за да начертаете вашата дължина. Когато намерите своята дължина, поставете знак с молив там, където разделителите докосват точната дължина.

Намерете точната си позиция

Подравнете успоредните линийки или друг прав ръб, така че горният дълъг ръб да докосне маркировката с молив на Latitude. Направете успоредните линии или правия ръб перпендикулярни, така че когато начертаете линията на географска ширина, тя да е успоредна на всички други линии на ширина. Начертайте светла линия с моливи през тялото на графиката до място близо до мястото, където сте маркирали горната или долната скала за дължина.

Повторете същия метод, за да подравните и начертаете линията на дължината си. Където дългата линия на молив се пресича с линията на молив за ширина, показва точната ви позиция. Сега трябва да имате кръст. Поставете точка, където двете прави се пресичат. Окръжете точката. Изчистете светлите линии, изтеглени от ръбовете на диаграмата, за да почистите диаграмата и да поддържате графиката си подреден.

Използвайте тези прости стъпки, за да намерите бързо географска ширина и дължина на вашата морска карта. С тези ветроходни умения ще бъдете на път да станете безопасен шкипер, където и да решите да плавате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *