Как да изберем наведнъж!

By | ноември 28, 2021

Понякога дори най-добрите моряци няма да могат да управляват лодката си при толкова силно време, независимо дали въпросната лодка е най-голямата или най-малката яхта.

Така че имаме налична опция: Рифиране.

Препъникамъкът е да се намали площта на плаване на кораб. При индивидуалните манипулатори това обикновено означава само основния, но и при двата ветрохода генуата може да бъде заменена от буря при много ветровито време.

За индивидуални водачи, платното обикновено може да бъде фиксирано просто като се премахне цялото платно или го увиете няколко пъти около основното и това е най-лесният начин да намалите площта на платното и ако лодката има и малко скариди, просто не го правете. не го слагай.

На две по-големи ветроходни лодки обикновено е по-трудно, тъй като имате нужда от предно платно, за да създадете жлеб (вижте моята изключителна статия от юни), за да помогнете на вятъра да премести грот. Следователно може да се използва буря.

Основният първо се намалява, като се изрязва втората дупка нагоре (над кънингам), до пръчката на щипка в писалката. По това време платното обикновено има парчета въже. С помощта на рифов възел (ляво над дясно и след това надясно надляво), свържете първите два плътно, а третият свободно (както обикновено минава над листа, покриващ основния лист).

И накрая, в другия край на стрелата, трябва да можете да издърпате задния край на платното надолу, слагайки край на рифа. И за да завършите рифа, уверете се, че е добре поддържан, така че всичко да е пълно и да не пречи на аеродинамиката на платното.

Разбира се, не бих посъветвал да правите рифове при ураган, но не бива да излизате. Ако не смятате, че сте компетентен при определен вятър, дори и с риф, не излизайте и не излизайте с някой, на когото имате доверие, който е по-опитен от вас.

Не поемайте рискове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *