Ветроходство, Канарските острови и защо предпочитаме RYA пред ASA

By | януари 15, 2022

Ветроходство, Канарските острови и защо предпочитаме RYA пред ASA

Един от най-старите възстановени кораби в света е землянката Pesse Canoe, намерена в Холандия; се смята, че е на около 10 000 години. Силни доказателства, които показват, че човекът е бил във водата невероятно дълго време; мнозина обаче смятат, че първите кораби, достойни за морето, вероятно са построени много по-рано от нашите еволюционни предшественици.

Така че с оглед на това, мисля, че е справедливо да се каже, че ветроходството е едно от най-старите човешки хобита! Въпреки че, разбира се, ветроходството първоначално е било замислено като средство за пътуване и може би по-ефективен риболов, не се съмнявам, че и нашите предци са го харесвали. В крайна сметка има малко по-фини усещания на този свят от това да си във водата; чистият въздух на лицето му, успокояващият звук от вълнообразния прилив и ярката привлекателност на слънчевата светлина, отразяваща се от повърхността на водата.

През годините ветроходството се промени много, тъй като нашата технология се разви и подобри способността ни да изграждаме платноходки. Например, 50-футов Bavaria Cruiser е значително по-сложен за изграждане от предишното революционно Pesse Canoe, макар че това не отнема от факта, че за времето си Pesse Canoe е наистина впечатляващо.

Въпреки това, има още много какво да научите, когато плавате на 50-футова яхта, вместо да управлявате кану за един човек, така че да се научите да плавате е от първостепенно значение, ако искате да плавате безопасно и успешно през открития океан. . Плаването се превърна в нещо повече от необходимо средство за пътуване: за мнозина ветроходството се превърна в страст, хоби и начин на живот.

Защо Канарските острови са идеалната дестинация да се научите да плавате

Ако и вие сте заинтригувани от възможността да сте във водата и искате да опитате да плавате, ще откриете, че няма недостиг на места за учене! В почти всеки крайбрежен град, от Пърт до Юрика, ще откриете, че има училище по ветроходство с някакво описание; но къде по-добре да се научите от един от зашеметяващите тропически Канарски острови?

Различните училища по ветроходство, които можете да намерите около острова, предлагат редица различни курсове на различни нива, базирани на много места на Канарските острови; Ла Гомера, Тенерифе, Лансароте, Гран Канария и др. Ла Гомера е един от най-малките острови, но това, което му липсва по размер, го компенсира с неоспоримия си чар и красота. В самото сърце на острова има гъста, буйна изумрудено зелена гора, която е малка в сравнение с великолепния вулкан, който се издига на височина от почти 5000 фута! Този прекрасен остров предлага невероятна гледка от разстояние: можете да се възхищавате на богатите финикови палми, които очертават брега, докато се плъзгате плавно през синьото море на една от многото ветроходни лодки, които можете да наемете.

И тогава имаме оживения остров Тенерифе; красиво място, което има определен чар, различен от живописната Ла Гомера. Като една от най-популярните британски туристически дестинации в света, Тенерифе без съмнение е невероятно място за живеене. Пейзажът е богат с буйна зелена растителност и просто невероятни вулканични гледки! След това в пристанището ще откриете някои от най-желаните ресторанти за пресни морски дарове в света, където можете да седнете и да се отпуснете, докато слънцето оцветява океана в наситено розово, преди да завърши с наситено червено, докато хоризонтът го поглъща бавно.

Каква е разликата между курсовете по ветроходство RYA и ASA?

RYA (The Royal Yachting Association) и ASA (The American Sailing Association) са двете най-престижни организации за обучение по ветроходство в света. Но какви са основните разлики между тях двамата и с кого да снимате?

Е, в крайна сметка решението зависи изцяло от вас: трябва да разграничите коя институция ще ви помогне най-много и ще ви даде възможно най-доброто обучение.

И двете училища по ветроходство RYA и ASA предлагат теоретични курсове, само теоретичните курсове на RYA са напълно отделени от практическата работа; докато ASA изисква от вас да правите както теория, така и практика на кораба.

ASA изисква процент на одобрение от 80% в писмен вид и 100% за практика, в сравнение с интимния и персонализиран подход на RYA, при който способностите на индивида се оценяват от инструктора: има графична работа, писмена работа и практически оценки, които очевидно трябва да бъде направено. завършен с определено ниво на удовлетворение, дори ако няма числови резултати.

Ако плавате във водите на САЩ, ASA със сигурност ще бъде най-подходящата организация, от която да се учите, тъй като те използват американската морска терминология и правилата и разпоредбите на бреговата охрана на САЩ; в противен случай се препоръчва сертифициране на RYA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *